Breda, Weerbericht 2050

Het project ‘Weerbericht 2050’ geeft inzicht in de lokale weersomstandigheden rond 2050 in de steden

  • Breda,
  • Tilburg en
  • ‘s-Hertogenbosch.

Het betreft indicaties op basis van de KNMI’14 scenario’s, modelberekeningen en informatie uit lokale weerstations.

De gemeenten Breda, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch benutten dit inzicht om de ontwikkeling naar klimaatbestendigheid te versnellen en te verbeteren. Het inzicht wordt toegepast voor gerichte communicatie. Ook is het de basis bij keuzes voor de concrete inrichting en herinrichting van de steden. Een voorspelling van hevige neerslag of aantal warme dagen is bijvoorbeeld een uitgangspunt bij het klimaatbestendig ontwerpen van wijken en straten, maar ook van schoolpleinen en gebouwen.


De studie resulteerde in een inhoudelijk rapport en een nieuwe tool. De tool geeft de mogelijkheid om specifieke weersverwachtingen op een gekozen tijdstip te genereren. Voorbeelden zijn de kans op extreme regenval of hitte tijdens de Tilburgse kermis of de Bossche Parade rond 2050. Op basis van onderzoek gaat het KNMI er vanuit dat het Weerbericht 2050 toepasbaar is voor heel Midden-Brabant.

De klimaatveranderingen hebben een grote impact op de kwaliteit van onze toekomstige leefomgeving. Wijken, bouwwerken en wegen die nu aangelegd worden, moeten decennia mee kunnen gaan. Daarom is nu actie nodig. Dit kan bijvoorbeeld door meer hemelwaterberging en schaduw te realiseren. Vaak zijn er kansen voor slimme combinaties van waterberging in groen of op een plein en de inzet van schaduw, water en groen voor verkoeling.

Download hier het rapport


voorkant rapport

Projectinformatie

  • Samenwerking: KNMI (Janette Bessembinder)
  • Opdrachtgever: gemeenten Breda, ‘s Hertogenbosch, Tilburg en provincie Noord- Brabant
  • Periode: 2016